בארץ יש מספר רב של מבנים ישנים שנבנו לפני עשורים ארוכים. רובם כוללים מקלטים צמודים לקרקע. אולם, לא בכל המבנים הישנים קיימים מקלטים כאלה, וכן אינם קיימים ברוב הבתים הפרטיים. בימים הללו, בבניית במבנים החדשים, כוללים גם ממ"ד – מרחב מוגן דירתי. ממ"ד זה מעניק הגנה לתושבים במקרי פגיעה מטילים או איומים חיצוניים. במבנים ישנים, בתים פרטיים ומבני עסקים שאינם כוללים מרחב מוגן, קיימת אפשרות להציב מיגונית יבילה כאופציית מיגון.
אפשרויות המיגון השונות
רוב המבנים בישראל אינם מספקים מרחבים מוגנים המסוגלים לספק הגנה לאזרחים במהלך מתקפות טילים או איומים נוספים. בימינו, הרשויות מאשרות בניית ממ"ד או הוספת מיגונית כתוספת למבנה קיים. קיימות שתי אפשרויות מיגון מרכזיות-
- ממד- ניתן לבחור בבניית ממ"ד באמצעות חפירה בקרקע, הנחת יסודות, יציקת בטון, גימור (צביעה, הנחת רצפה, תאורה, מזגן, חלון ודלת תקנית ועוד). הממ"ד יכול לשמש כחלק מהבית או כמשרד נוסף במהלך כל ימות השנה, ובמקרה של חירום – כמקלט להגנה.
- מיגונית יבילה- התקנת מיגונית יבילה מוכנה המגיעה ממתחם ייצור ומוצבת על מגרש מוכן, או על ידי צוות המקשר אותה למבנה קיים. המיגונית מתאימה לדרישות הלקוח וכוללת רצפה, מזגן, דלת וחלון תקניים, ותאורה. המיגונית היבילה עומדת בתקני המיגון החשובים.
מהי מיגונית יבילה?
מיגונית יבילה היא מבנה נייד המיוצר מבטון מיוחד ומספק הגנה מוגברת במקרי חירום. היא מיוצרת בתהליך ייחודי של יציקה אחת, בדומה לבניית ממ"ד. תפקידה העיקרי של מיגונית הוא להגן על אנשים במרחב הציבורי מפגעים כמו רסיסים ונזקים מהדף. מיגונית יבילה נפוצה באזורים עם זמן תגובה קצר, כמו אזורי התנגדות כמו מרחב 'עוטף עזה'. היא מהווה פתרון זמני במרחב הציבורי עבור אנשים שלא יכולים להגיע למרחבים מוגנים בעת חירום.
היתרון המשמעותי של מיגונית יבילה הוא עלויות הבנייה הנמוכות בהשוואה לבנייה של ממ"ד.. כמו כן, אין הגבלה על גודלה של המיגונית בניגוד לממ"ד, ולכן ניתן ליצור מרחבים גדולים יותר על ידי שימוש במיגונית יבילה.
החשיבות של המיגונית
למיגונית יש חשיבות רבה בשמירה על חיי האזרחים במדינה. כאשר מחפשים מרחב מוגן, חשוב לקחת בחשבון שהוא יספק הגנה עבור שתי סוגי התופעות העיקריות בפיצוץ – הדף ורסס.
הדף הוא גל של אויר דחוס המתפשט ממקום הפיצוץ בדרך דומה לגל מים רחב. כמו גל מים, הדף מנסה למצוא דרכים קלות לעבור – כאשר הוא פוגש במכשול קטן, דוגמת חתיכת נייר, הוא עשוי לעקוף אותו בלי הפרעה. אך כאשר הדף נתקל במכשול, הוא עלול להתחזק וליצור אפקט הגברה, כפי שקורה עם גלי קול בחדר סגור. תופעה זו, של הדף שמתחזק ומגביר את הגל, עלולה להיות קטלנית.
הרסס הוא התפרצות של רקטה או טיל, המיועדת לגרום לנזקים על ידי חלקים העפים בכיוונים שונים. רקטה או טיל הם מבני חץ המורכבים ממעטפת חיצונית וחומר נפץ בתוכם. בפיצוץ, המעטפת מתנפצת וחלקיה מתפוצצים במהירות רבה לכל הכיוונים. ישנם מקרים בהם הרסיסים מתפוצצים בצורה קטלנית. במקרים כאלו, המעטפת מיוצרת באופן מחורץ וכבד (כמו רימון רסס בצה"ל). בתהליך זה, הרסיסים הנוצרים עלולים לגרום לפגיעה קטלנית בגוף האדם.
מתי יש צורך?
הצורך במיגונית יבילה או בבניית ממ"ד מתאים לכל מי שאין לו מקלט תקני בקרבת מגוריו או בקרבת המקום העסקי שלו. עבור אנשים שרוצים מיגון אך לא רוצים להשקיע סכומים גדולים, המיגונית מהווה פתרון מושלם. זהו מבנה נייד המספק הגנה במצבי חירום למשפחה או לעסק בצורה יעילה.
מיגונית יבילה היא גם אפשרות טובה למשפחות המתכננות לעבור מקום מגורים, מאחר שהיא ניתנת להעברה יחסית קלה למיקום חדש. היא מספקת מיגון לאורך זמן ללא צורך בהשקעה כספית גדולה כגון בנייה של ממ"ד קבוע בבית.
המיגונית גם מהווה פתרון טוב במצבי חירום, מכיוון שהיא ניתנת לקבלה מהירה ומיידית לשימוש. אין צורך בשיפוץ או חפירות, וזמן ההזמנה והקבלה של המיגונית מאפשר להגן במהירות על המשפחה.
תהליך התקנת המיגונית
ההתקנה של מיגונית בבית פרטי היא פעולה נוחה ויחסית פשוטה, והיא מהווה יתרון מרכזי של מרחב ההגנה הזה. לעומת ממד שיש לבנות מאפס בתהליך שכולל חפירות והכנת השטח, תהליך ההתקנה של מיגונית יבילה מתחיל עם הזמנת המיגונית וייצורה. ההזמנה והייצור יתבצעו בצורה המתאימה לצרכי הלקוח מבחינת אלמנטים כמו גודל.
לאחר הזמנת המיגונית יש צורך בהכנת האזור בחצר הבית להתקנה. בדרך כלל ההכנה רק תכלול הכנת שטח ישר וריק להצבת המיגונית. לאחר הכנה זו, המיגונית מועברת למקום היעד באמצעות מנוף. במקום, בעזרת המנוף, המיגונית מונחת במקום שהוקצה לה, על משטח שהוכן מראש להתקנה. לאחר המיקום, המיגונית מוכנה לשימוש.
כל דייר יכול לבחור אם לחבר את המיגונית לחיבורי מים וחשמל על מנת להכין אותה לשימוש ארוך טווח, במקרים בהם זה נדרש.
מה המחיר של מיגונית יבילה
מיגונית יבילה מהווה פתרון משתלם שמספק מיגון לדיירים במחיר זול יחסית. בממוצע, הוספת ממ"ד לדירה עולה כ-100,000 ₪ ומעלה. התהליך כולל שיפוץ מרוחב וחפירות, ומדובר על סכומים משמעותיים שאינם נגישים לכולם. לעומת זאת, עלות המיגונית היא נמוכה יותר באופן משמעותי. בממוצע המחיר למיגונית יבילה הוא בין 25,000 ₪ ל-40,000 ₪, מה שהופך את האפשרות למיגון של הדירה למשהו אפשרי ומשתלם יותר.
למרות המחיר הנמוך, חשוב לשים לב גם לאיכות המיגונית ולעמידותה לדרישות פיקוד העורף. המיגונית צריכה לספק מיגון מהימן בזמן סיכון ולהתאים לדרישות המשפחה. איכות המיגונית היא גורם חשוב בבחירה שלה, לצד המחיר, כדי להבטיח הגנה אמינה בזמן חירום. לכן, לפני שתבחרו במחיר הנמוך, כדאי לוודא מה כולל התהליך, עיקרון הבנייה והאם המיגונית עומדת בתקני פיקוד העורף. כך תוכלו להגן על משפחתכם גם בזמנים קשים יותר.