מה ההבדל בין מיגונית לממד

במדינת ישראל, עקב איום הטילים ואיומים נוספים, יש צורך במיגון לאזרחים. בעקבות כך, בשנים האחרונות כל המבנים החדשים נבנים עם ממ"ד לכל דירה. אך מלבד המבנים החדשים, ישנם מבנים ישנים רבים בישראל בהם אין מרחב מוגן או שיש מקלט לכל הבניין ולא תמיד מספיקים להגיע אליו בטווח הזמן הקיים. לכן, אנשים רבים מחליטים להוסיף מיגונית או ממד. במאמר הבא נרחיב מה ההבדל בין מיגונית לממד במגוון אלמנטים שונים.

מה ההבדל בין מיגונית לממד במבנה?

מיגונית וממד הם שני מבנים מוגנים שמספקים הגנה מפני איומי טילים, גזים רעילים ועוד. עם זאת יש הבדל בין המבנה של כל אחד מהשניים-

  • ממד- הממ"ד, מרחב מוגן דירתי, הוא מרחב מיוחד המספק הגנה נגד מגוון איומים, וניתן לבניה במגוון מקומות כמו בתים פרטיים, משרדים, בתי כנסת, גני ילדים, בתי ספר, ספריות, תיאטראות, קניונים ועוד. הממד מתאים להגנה מפני התקפות טילים ומיועד לספק בטחון במהלך פרקי זמן של לחימה. הממד בנוי בעיקר מקירות בטון מוגנים המעניקים חוזק ויציבות מרבית. זהו מרחב אטומי המספק הגנה גם מפני גזים רעילים. את הממד יש לבנות בחלל הבית בתהליך שכולל שיפוץ רחב וחפירות. בזמני שגרה הממד יכול לשמש כחלל לשינה או חדר עבודה ויאפשר הרחבת שטח הבית בצורה יעילה ומשמעותית.
  • מיגונית- מיגונית היא מבנה נייד שנבנה מבטון מיוחד ומספק הגנה מקרי חירום. היא מיוצרת ביציקה אחת, דומה לממ"ד, ותפקידה העיקרי הוא להגן על אנשים במקומות ציבוריים מפני סיכון של רסיסים ופגעים מאיומי הדף. בדרך כלל המיגונית היא מבנה זמני במרחב הציבורי. לעומת ממד, אין צורך בחפירות ובשיפוץ של הבית. לפני התקנת המיגונית יש צורך בהכנת שטח מחוץ לבית ובהצבתה בחצר בקלות על ידי מנוף מתאים. כך תוכלו להזמין את המיגונית המתאימה לכם ולצרכים שלכם.

businessmen-hold-house-model-hand

מה ההבדל בין מיגונית לממד בהיתרים?

על מנת להוסיף מרחב מוגן לבית, בין אם מדובר במיגונית או בממד יש צורך בהיתר. בדרך כלל ההמלצה למניעת בעיות ולמניעת קנסות מיותרים, היא לשקול לשכור שירותי אדריכלות מיומנים בתחום.

האדריכל יבדוק את האחוזים המותרים לבנייה ויסייע בתכנון פונקציונלי של המיגון. הוא יטפל בתהליך הרישוי ויעבוד בשיתוף עם הרשות המקומית או הוועדות הרלוונטיות לתכנון ובנייה.

בנוסף, יידרש גם קונסטרוקטור – מהנדס בניין המתמחה בבדיקת ההשלכות הטכניות של התכנון ויתכן שיהיה צורך לפתח פתרונות ליסודות המיגון.

בנוסף לשני המומחים המרכזיים הללו, ייתכן שיהיה צורך בשימוש במומחים נוספים, כמו מודדי בניין, יועצי ניקוז ועוד. הצורך במומחים נוספים יקבע בהתאם לצרכי הפרויקט, על ידי האדריכל, הקונסטרוקטור והרשויות המקומיות.

מאחר שבניית הממד כוללת חפירות ועלולה להשפיע על מבנה הבית עצמו יש צורך בבדיקת המבנה. במיגונית המצב שונה מאחר שהיא מוצבת מחוץ לבית על שטח שהונח מראש.

יש לשים לב כי הממשלה מעודדת את האזרחים להציב מרחבים מוגנים ולכן מעניקה אישורים מזורזים. כמו כן, ניתן לבנות ממד גם אם אין זכויות בנייה פנויות ואין צורך בתשלום היטל השבחה על בניית ממד.

מה ההבדל בין מיגונית לממד בתקני פיקוד העורף?

ההבדל המרכזי בין מיגונית לממד מבחינת תקני פיקוד העורף הוא שממד נחשב לתקני בעוד שמיגונית לא נחשבת. המיוגנית היא אמנם מרחב מוגן ויעיל, אך היא לא עומדת בתקני פיקוד העורף. לכן, במקרים שבהם נדרשת התקנת ממד בבית קיים או בעת ביצוע שיפוץ מקיף, חשוב להבין כי מיגונית אינה יכולה לשמש כתחליף לממד ולא תהיה פתרון חלופי חוקי.

המדיניות החוקית דורשת התקנת ממד בבתים חדשים או בעת שיפוץ מקיף. אם נדרשים לקיים דרישות אלו, הפתרון היחידי הוא בניית ממד לפי הנחיות החוק. מיגונית, אף על פי שהיא אפשרות נהדרת למטרות מגוונות, אינה תחליף חוקי לדרישה כזו.

במקרים שבהם לא דורשים התקנת ממד בבית, אפשרות המיגונית היא פתרון אפשרי, בהנחה שקיים שטח חיצוני מתאים להצבתה. מיגונית פרטית או משפחתית, מבטון, פלדה או אפילו מיגונית פעמון, בדרך כלל מיועדות לשימוש בחצר, גינה פרטית או בקרבת הבניין. ניתן לרכוש מיגונית קטנה המתאימה לזוג או משפחה קטנה, כדי לספק הגנה במקרי חירום.

מה ההבדל בין מיגונית לממד בהתקנה?

ההבדל בין מיגונית לממד בא לידי ביטוי גם בתהליך ההתקנה. על מנת להתקין ממד יש צורך בהכנת המקום, בחפירות ובתהליך בנייה שעלול לקחת זמן. לעומת זאת, התהליך של התקנת מיגונית הוא תהליך יחסית קל ופשוט. לשם כך יש צורך בהזמנה וייצור של המיגונית המתאימה לבעלי הבית ולחצר שלהם, על מנת להתקין אותה במקום. לאחר ההכנה, המיגונית מובאת לבית הלקוח באמצעות מנוף ומונחת במקום שהוקצה לה, בדרך כלל על גבי משטח מסוים שהוכן מראש להצבתה.

מה ההבדל בין מיגונית לממד במחיר?

ההבדל בין מיגונית לממד בא לידי ביטוי גם במחיר של כל אחד. בדרך כלל, בניית ממד תקני עשויה לעלות בסביבות 100,000 ₪ ומעלה. התהליך כולל שיפוץ רחב וחפירות, ולכן הוצאותיו גבוהות. לעומת זאת, התקנת מיגונית נחשבת לתהליך יחסית פשוט שאינו דורש חפירות או שיפוץ, ולכן כולל עלויות נמוכות יותר. בממוצע, הוצאות להתקנת מיגונית נעות בין 25,000 ₪ ל־40,000 ₪, בהתאם למגוון גורמים כמו גודל המיגונית, הובלה ועוד.

עם זאת, חשוב לציין כי חשוב לא להתפשר על איכות כדי להבטיח הגנה מירבית. גם אם אתם בוחרים לבנות ממד וגם אם אתם מחליטים להציב מיגונית סמוך לבית חשוב מאוד לוודא שהמרחב עומד בתקני פיקוד העורף ושהוא יספק לכם הגנה אמינה במצבי חירום, מבלי לפגוע בשימושיות לדיירי הבית. האיכות של המרחב המוגן היא גורם מרכזי בבחירת הפתרון המתאים להבטחת הגנה אמינה. לכן, חשוב להתייעץ עם מומחים, לברר את תקני פיקוד העורף ולהבין את תוכן ההצעה לפני קבלת ההחלטה הסופית, על מנת להבטיח הגנה אמינה למשפחה בזמנים קשים. באופן כללי, חשוב לקחת בחשבון כי ממד מספק הגנה טובה יותר ממיגונית.

המציאות הביטחונית של מדינת ישראל איה פשוטה. בכל רחבי הארץ אין כמעט מקום שמעולם לא נפלו בו טילים ולכן השאלה מה ההבדל בין מיגונית לממד היא שאלה רלוונטית. רגע לפני שנוכל לענות על שאלת ההבדלים בין שני הפתרונות חשוב לדעת כי על פי פיקוד העורף היום כל בית צריך להיבנות עם ממד אך במקומות בהם אין מרחב מוגן השאלה על ההבדלים בין חדר זה לבין מיגונית רלוונטית יותר מתמיד.

בישראל, גם כשישנם חודשים שקטים ברור כי מדובר בעניין של זמן ואי אפשר להישאר אדישים לאפשרות שתתחיל התקפה. סיבה עצובה זו מובילה לכך שכולם רוצים לברר פרטים על מיגון הבית ולהבטיח כי הם יהיה להם מרחב מתאים לשהות בשעת חירום. יש לציין כי בעלי בתים הם לא היחידים הדואגים אלא גם בעלי תפקידים בעיריות, אחראיים על מוסדות ציבוריים ופרטיים, בעלי מפעלים ועובדי חקלאות, כולם חושבים על התרחיש המסוכן וכולם צריכים לבחור את האופציה הנכונה ביותר להגנה.

מה ההבדל בין מיגונית לממד מבחינת המבנה עצמו

ישנן אפשרויות שונות מבחינת אופן המיגון כאשר לכל אחת יתרונות וחסרונות. כל פתרון גם דורש עלויות שונות ומורכבות העבודה והיישום שונים. כדי שנוכל להשוות בין האפשרויות חשוב שנבין קודם כל מהי מיגונית ומהו ממד מבחינת המבנה עצמו.

מיגונית

מיגונית היא מבנה בטון מזוין אשר בדרך כלל לא גדולה ומתאימה לשהות של שני אנשים או יותר, בהתאם לגודל. ניתן לשהות במיגונית בשעת חירום והיא לא מיועדת לשימוש בעתות שלום ורוגע. המיגונית נחשבת לאופציה זולה בהשוואה לבניית ממד והיא מתאימה להצבה בחצרות בתים פרטיים, מחוץ למוסדות בציבוריים, בגנים, פארקים, אזורי תעשייה, רפתות ומרחבים חקלאיים אחרים.

את המיגונית משנעים על גבי משאית ומניחים אותה ביעד הרצוי באמצעות מנוף. העובדה שהיא נמצאת במרחב הפתוח מביאה יתרונות וחסרונות כשהיתרון הבולט הוא היכולת לשים אותה במקומות בהם אין פתרון אחר. החיסרון יכול להיות המרחק מהבית או המבנה שעלול להפוך אותה ללא שימושית (תלוי באזור ובזמן שישנו כדי להגיע למרחב המוגן).

ממד

ממד הוא המבנה האופטימלי להגנה בשעת חירום. הוא נבנה כחלק מהבית או בצמוד לו במסגרת שיפוץ והוא מבנה קבוע שאי אפשר לשנע אותו. מבחינת פיקוד העורף אם אפשר לבנות ממד זהו הפתרון הטוב ביותר מבחינה ביטחונית. המעבר לממד פשוט, ניתן להגיע אליו תוך שניות ספורות ואפשר גם להשתמש בו בכל יום שאינו שעת חירום.

הממד יכול להיות בבתים פרטיים, דירות, מוסדות ציבוריים ואחרים וזאת בתנאי שהוא נבנה בהתאם לתקנות. ברור כי ישנם יתרונות רבים ליצירת חדר מוגן שאפשר לא רק להשתמש בו בצורה רגילה בשגרה אלא גם להכין אותו בצורה המיטבית עם מיטה, מחשב, נקודות חשמל ועוד. הממד הוא לא חדר רגיל, הבטון הנדרש הוא בטון עבה כשהחלון והדלת מיועדים ספציפית לשימוש בו ולעתים הוא יכלול גם מפוח. כל אלה הופכים אותו לאחד החדרים היקרים ביותר שאפשר לבנות בבית וכאן החיסרון הגדול ביותר שלו.

ההבדלים בין מיגונית וממד

מיגונית ממד
קביעות המיגונית היא מרחב מוגן הניתן להעברה ולהצבה במקומות שונים. ניתן להעבירה באמצעות משאית מתאימה ומנוף. הממד הוא מבנה קבוע אשר נבנה כחלק מהבית או כהרחבה של הבית.
אזורי התקנה לרוב מיגונית תהיה מוצבת באזורים כפריים כולל יישובים קהילתיים, קיבוצים, מושבים וכן במרחבי חקלאות שונים. את הממד אפשר לבנות בכל בית כולל בתים פרטיים ומשותפים. המרחב המוגן יכול להיות חלק מהבניה, השיפוץ וכתוספת של חדר נוסף לבית שכבר קיים.
עלויות עלות מיגונית יכולה להתחיל מ-25,000 שקלים והיא יכולה להגיע ל-40,000 ומעלה. עלות בניית ממד יכולה להגיע לסכום של 100,000 שקלים ויותר מכך.
הגורמים המשפיעים על העלות העלות משתנה בהתאם לגודל המיגונית ויכולת ההעברה וההצבה שלה. ככל שהמיגונית גדולה יותר כך הכנת השטח יכולה להיות מורכבת יותר והשינוע יקר יותר. הגודל של הממד הוא הגורם הראשון שמשפיע על העלות ולכך מתווסף הבדל בין בנייתו בבית חדש ובניה בתהליך שיפוץ או הוספה.
מורכבות היישום בדרך כלל קל להציב את המיגונית ותוך ימים ספורים ניתן להכין את השטח ולהוביל אותה אל המקום כך שמדובר בפתרון מידי. שיפוץ הבית או תוספת ממד דורשים תהליך ארוך אשר יכול לקחת חודשים רבים כשבתוך כך תהליך האישורים והבניה.
גודל  המיגונית תהיה בדרך כלל קטנה והיא יכולה להתאים לשני אנשים ומעלה לפי הצורך ובהתאם למקום בו מציבים אותה. חדר הממד משמש לחדר לכל דבר ועניין והוא לרוב יהיה לפחות בגודל של 8 מ״ר כך שכל המשפחה יכולה לשהות בו בנוחות בשעת חירום ולהשתמש בו בכל יום אחר כמו כל חדר אחר בבית.
גימור המיגונית יכולה לקבל את המראה המבוקש כשניתן להוסיף נקודות מים וחשמל במידה ועולה הבקשה לכך. כמו כן היא יכולה להגיע בצבעים שונים ועם תאורה וזאת בתנאי שהדבר לא בא על חשבון כללי הבטיחות. הממד יכול להיות בכל גימור כשהמגבלות היחידות הן הבטון בו משתמשים, חלון ודלת הדף. מעבר לכך ניתן לשים נקודות חשמל לפי הצורך, תאורה, רצפות או גימור למינציה. יש לעצב את הממד כמו כל חדר אחר בבית.

הבחירה המועדפת

כל מי שמתכנן מרחב מוגן צריך לבדוק מהן האפשרויות ולבצע את הבחירה הנכונה ביותר. אין בחירה שהיא נכונה לכולם וזאת כיוון שכל מקום בארץ שונה מבחינת רמת הסיכון, לכל אחד יש תקציב שונה וכל פתרון מתאים לאנשים ומרחבים שונים. אם אפשר לבנות ממד כדאי להעדיף אותו וזאת בשל העובדה שהוא מציע את הפתרון הבטוח ביותר. במקומות בהם אי אפשר לבנות ממד אין כל ספק כי יש לדאוג למיגונית ובכך להבטיח מרחב מתאים לשהות בשעת חירום.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב צרו איתנו קשר

עידן מיגון

עידן מיגון מספקים פתרונות חדשניים למיגון מבנים, המקנים הגנה מירבית וביטחון. החברה מתמקדת בבניית מיגוניות וממדים ניידים, מיגון חדרים קיימים, בניית ממדים בבתים ובניינים ובפתרונות מיגון נוספים המגנים מפני איומים שונים.

אז מה היה לנו בכתבה:

צרו איתנו קשר